Nieuws

Terug

Verdelging Aziatische hoornaar

15 september 2023

In tegenstelling tot de onschadelijke Europese variant, vormt de invasieve Aziatische hoornaar wel een bedreiging voor onze inheemse bijen en dus onrechtstreeks ook voor de biodiversiteit. Om de opmars van de Aziatische hoornaar te vertragen, is het erg belangrijk om hun nesten te vernietigen.

De Aziatische hoornaar bouwt twee types nesten: een klein primair nest in de lente en een groot secundair nest vanaf de zomer. Enkel de meest urgente en gevaarlijke secundaire nesten die op gevoelige publieke locaties hangen, worden door een gespecialiseerd team van Zone Midwest verdelgd. Voor andere nesten verwijzen we door naar het Vlaamse meldpunt Vespa-Watch. Dankzij een samenwerking tussen de provincie, jouw gemeente en Vespa-Watch hoef je hiervoor zelf niets te betalen.

Adobe Stock 307971345

MELDING MAKEN
Om het nest via Vespa-Watch te laten verdelgen, ga je naar www.vespawatch.be. Via de knop ‘meld een nest’ kom je vervolgens terecht op een formulier waar je enkele persoonsgegevens en gegevens van het nest moet invullen. Het is hierbij belangrijk om een duidelijke foto van het nest en de nestbewoner aan je melding toe te voegen zodat experts kunnen valideren dat het om de Aziatische hoornaar gaat.

Nadat je melding is gevalideerd, wijst Vespa-Watch ze toe aan een private verdelger in jouw regio. Die contacteert je via de persoonsgegevens die je meegaf in het formulier.

WACHTTIJD
De verwerkingscyclus neemt wat tijd in beslag; hou dus rekening met een wachttijd die kan oplopen tot 2 weken of langer. Voor de meeste nesten hoeft dat geen probleem te vormen. De Aziatische hoornaar is immers op zich niet agressief naar mensen toe, tenzij het nest verstoord wordt.

Wil je een secundair nest van deze soort sneller laten verwijderen? Dan kan je op eigen kosten contact opnemen met een professionele bestrijder. Een overzicht vind je via www.vespawatch.be/eradicators.

Zo’n nest zelf verdelgen is geen goed idee. Secundaire nesten zijn groot en tellen heel wat nestbewoners. De vernietiging ervan is een gevaarlijke en heikele klus die heel wat expertise vereist.