Wespennest laten verdelgen

Nuttige beestjes
Je hebt een wespennest en wil het laten verdelgen? Onze brandweermensen staan klaar om je te helpen. Tegelijk roept de brandweer op om alleen hinderlijke of echt gevaarlijke wespennesten te melden. Het lijkt misschien niet zo, maar wespen zijn erg nuttige beestjes. Ze spelen immers een belangrijke rol in de natuur en fungeren als insectenbestrijder, want ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen. Ergens zijn ze dus ook een bondgenoot van de mens.

Heb je een wespennest achteraan de tuin of in een hok waar je nooit komt? Dan is een verdelging niet nodig. Het gif dat gebruikt wordt bij de vernietiging van een nest is bovendien ook schadelijk voor andere levende organismen, zoals vlinders en honingbijen. Wanneer je er dus voor kiest om wespen niet te laten verdelgen, draag je meteen ook je steentje bij aan het milieu.


Toch hinder?

Zit het wespennest toch op een hinderende plaats, dan kan je het laten vernietigen door de brandweer. Maak hiervoor melding via onderstaande knop.

Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar is een exotische en invasieve wespensoort die sowieso wél verdelgd moet worden. Ze heeft het immers gemunt op onze bijenpopulatie. Je kan deze soort herkennen aan haar opvallende gele poten en overwegend zwart lijf. Denk je deze soort gespot te hebben? Meld dit dan zeker via https://vespawatch.be.

Enkel de meest urgente en gevaarlijke secundaire nesten die op gevoelige publieke locaties hangen, worden door een gespecialiseerd team van Zone Midwest verdelgd. Voor andere nesten verwijzen we door naar het Vlaamse meldpunt Vespa-Watch. Dankzij een samenwerking tussen de provincie, jouw gemeente en Vespa-Watch hoef je hiervoor zelf niets te betalen. Meer info over de verdelging van secundaire nesten via Vespa-Watch vind je in deze flyer.


Andere gestreepte dieren

Nesten van hommels en bijen zal de brandweer trouwens nooit verdelgen. Bijen zijn beschermde en nuttige insecten die zeker niet gedood mogen worden. Vergeet niet: de brandweer is er voor mens én dier. Toch last van een nest bijen of hommels? Ze worden vaak gratis opgehaald door een imker. Via deze link vind je een imker in jouw buurt.


Factuur

Let op, het verwijderen van een wespennest is niet gratis. Voor het onschadelijk maken of vernietigen van wespennesten wordt per nest een forfait van € 50,00 exclusief btw (€ 60,50 inclusief btw) aangerekend als de opdracht binnen de reguliere planning gebeurt (= binnen 72 uur na melding).
Een tweede of volgende interventie voor hetzelfde wespennest binnen hetzelfde kalenderjaar is gratis als de opdracht binnen de reguliere planning gebeurt (= binnen 72 uur na melding).

Wil je dat de opdracht buiten de reguliere planning gebeurt? Dan bedraagt het forfait € 150,00 exclusief btw (€ 181,00 inclusief btw).

Alle tarieven vind je ook terug in het retributiereglement van Zone Midwest.